Varför är man besatt av begreppet indie?

Jag vill helst inte skriva någonting mer om NME, men jag läste en artikel från deras hemsida som fick mig att reagera. De skrev om att många indieband idag kastar ut x-factors deltagare från toplistan. Indieartisterna NME tar upp är Muse, the Vaccines, the killers och Jake bugg som har tagit över Leona Lewis första plats på toplistan.
 
Detta fick mig självklart att fundera hur det kommer sig att man kallar band som har skivkontrakt med stora skivbolag för indie?  
Vad har indie för betydelse idag? Handlar det om att ha en specifik  stil som skiljer sig från andra och man inte lägga det i ett genre? Men det kallas då för att man har ett unikt sound, Micheal Jackson hade det och ingen kallade honom för indie. 
 
Vi måste kolla på vad indie står för, nämlingen independet. att man inte kommer från ett stort skivbolag. Och det är absolut inget fel med att kommma från ett stort skivbolag, många inflytande band och artister hade kontrakt  med stora skivbolag. 
 
Att kalla sig för indie idag ger ett artistiskt och konstnärlig stämpel då många artister på toplistan idag är väldigt producerat och låter likadant. Band idag tjänar mycket på att kallas för indie, då man förknippar de med indie--bandets roll under 90talet, då de gjorde protest mot mainstreammusiken under åttiotalet. 
 
Idag har det gått så långt att man säger att indie låter på ett visst sätt, i så fall kommer den genren aldrig att utvecklas. Alla som kallar sig för indie kommer att låta likadant och följer den här "indie"-mallen, inget nytt rörelse  kommer att skapas. Och det kommer inte finnas plats för dessa artister och band som verkligen är indie. Då vi nu har redan stora "indie" band i toplistan. Men samtidigt som detta sker så dör också en annan genre, nämlingen rocken. Ingen band i toplistan kallar sig för rock, utan de kallas för indie-rock. Det är även inte lätt att vara indie idag, skivbolag som förr ansågs vara indie som tex sub-pop ägs idag av stora tradionella skivbolag, och såsmåningen så kommer varje verkligen indie-band ha skivkontrakt med skivbolag som ägs av större skivbolag. Självklart finns det band och artister idag som verkligen är indie, men de har inte så stort plats i toplistan som NME hävdar.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0